Saopštenje za javnost – “Oaza mira” NOVO GORAŽDE

Dana 28. 10. 2016. godine s početkom u 10 časova na prostoru ispred Sportske dvorane u Kopačima u Novom Goraždu,  održaće se volonterska akcija sadnje cvijeća i ukrasnog bilja, te postavljanje table Oaza mira, čime će započeti podizanje mirovnog parka u ovom gradu. Ova volonterska građanska inicijativa ima za cilj promovisati mir i suživot, a za njihovu realizaciju su zaduženi volonteri i volonterke iz Novog Goražda, kojima će se pridružiti i njihovi prijatelji iz općine Goražde, koji su, zajedno sa opštinom Novo Goražde, učesnici projekta PRO-Budućnost.

Ova inicijativa se realizuje u okviru projekta “Oaza mira“ koji provodi UŽ „Priroda“ Bratunac, a  koji je podržan kroz projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovni.

To će biti druga volonterska akcija u okviru projekta „Oaza mira“, koja proističe iz šest okruglih stolova koji su za cilj imali podršku konstruktivnim dijalozima u donošenju zaključaka koji doprinose miru i pomirenju, te postizanju  koncenzusa o potrebi promocije mira. Nakon ovih inicijativa u projektnim opštinama će biti provedene zajedničke radionice „Upravljanje konfliktima“.

Projekat se provodi u šest opština koje su uključene u projekat PRO-Budućnost: Goražde, Novo Goražde, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Kladanj.

Kontakt: Tankosava Vujević; Željana Pjevalica 056 410 662