Doprinos ženskog stvaralaštva pomirenju i povjerenju

Izložba ženskog stvaralaštva održana je u Bratuncu 28. 09. 2015. u okviru projekta “Ženske inicijative – doprinos pomirenju i povjerenju” koji provodi UŽ Priroda Bratunac, a koji je podržan kroz projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle,  Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Cilj izložbe je razmjena znanja, kreativnih vještina i iskustava žena iz Bratunca, Srebrenice, Ustikoline i Foče kao i prezentacija ženskog stvaralaštva. S obzirom da su aktivnosti projekta kreirane na način da šira zajednica bude upoznata sa rezultatima istih, ženske organizacije po gradovima će se kao nositeljice ovih inicijativa izdvojiti i biti prepoznate kao faktori koje doprinose procesima pomirenja i povjerenja.

 Na izložbi su učestvovale ženske organizacije iz opština Bratunac, Srebrenica, Foča FBiH Ustikolina i Foča RS koje su pokazale šta ženske ruke mogu. Naime, ukupno sedam organizacija je u izložbenom prostoru male sale Kulturnog centra Bratunac izložilo svoje radove – pletene, odjevne predmete, upotrebne predmete izrađene u dekupaž tehnici, slike izrađene sa alu-folijom, slike – ulje na platnu, kao i domaću hranu izrađenu po tradicionalnim receptima, džemove i  sokove.

Izložba, inače organizovana u okviru svečanosti „Dani opštine Bratunac“, zabilježila je veliku posjećenost.

Ovo je prvi zajednički događaj ovih organizacija, a u narednom periodu planiramo da održimo još tri događaja u opštinama Srebrenica, Foča FBiH-Ustikolina i Foča, čime ćemo promovisati vlastite kreativne kapacitete ženskih organizacija koje rade na pomirenju i povjerenju u svojim zajednicama.SAM_8579SAM_8630