GASTRO-FEST “Tradicija spaja ljude”

DSCN2727U okviru projekta “Tradicija spaja ljude” podržanog kroz projekat PRO-budućnost održan je Gastro-fest u Bratuncu organizovan od strane Udruženja žena Priroda. Učestvovalo 25 žena u takmičarskom dijelu iz Bratunca i Srebrenice i 16 žena koje su imale ponudu jela van takmičarskog dijela. Ukupna je bilo ponuđeno preko 70 slatkih i slanih, uglavnom tradicionalnih jela, od kojih su neka potpuno zaboravljena. Komisija je u sastavu: Amila Efendić, Valentina Gagić i Tankosava Vujević, odabrala 6 nagrađenih žena, a to su

  1. Magbula Divović, Potočari Srebrenica – tradicionalna maslenica s orasima
  2. Biljana Stojanović, Bratunac – tradicionalni šarani hljeb
  3. Ifeta Mejremić, K.polje Bratunac – tradicionalne naružice

 

NAJ KUVARICA – Milica Mlađenović, Bratunac

NAJZAHTJEVNIJE JELO – Sena Hasanović, Mihaljevići Bratunac

NAJKREATIVNIJE JELO – Mevlida Osmanović, K.polje Bratunac

Nagrađene žene su dobile skromne nagrade, zahvalnice i diplome.

Na Gastro-festu je bio veliki broj posjetilaca koji su bili u prilici da degustiraju ova tradicionalna jela. Takođe, smo imali čast da nas je posjetio Jurriaan Kraak, ambasador Holandije u BiH, Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH, Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac, direktorica programa PRO-budućnost, Majda Behrem Stojanov CRS-a i predstavnici Fondacije Mozaik.

Osnovni cilj projekta „Tradicija spaja ljude“ je povećati dijalog i toleranciju na području opština Bratunac i Srebrenica kroz saradnju žena različite nacionalnosti u pripremanju zajedničkih događaja.

Organizacijom Gastro festa smo promovisali zajedničke vrijednosti, različitih etničkih i nacionalnih grupa koje žive na ovim prostorima i pokazali da ista jela se pripremaju za različite vjerske svetkovine i praznike bez obzira na nacionalnost. Na taj način utičemo na povećanje svijesti o značaju i potrebi tolerancije i dijaloga u izgradnji mira. To nadalje ima svoj uticaj na ukupni razvoj zajednice, kroz planiranje daljih zajedničkih aktivnosti i rješavanje zajedničkih problema.

DSCN2716DSCN2809DSCN2691DSCN2845