Završen projekat „Pomirenje i razvoj zajednica/participativni demokraski razvoj u 4 opštine Birač regije 2011-2013“

SAM_4631Za doprinos izgradnji mira u ruralnim multietničkim zajednicama opština Bratunac, Srebrenica, Milići i Vlasenica, CARITAS Švicarske u partnerstvu sa Udruženjem žena „Priroda“ Bratunac i Centrima civilnih inicijativa, je proveo projekat „Pomirenje i razvoj zajednica/participativni demokraski razvoj u 4 opštine Birač regije 2011-2013“ uz finansijsku podršku Švicarske Vlade (Švicarske agencije za razvoj i suradnju) i Vlade Lihtenštajna.

Projekat je razvijen sa ciljem promovisanja dijaloga i tolerancije kroz aktivnosti razvoja zajednica i učešća građana u procesima odlučivanja. Projekat je realizovan istovremeno  u četiri opštine regije Birač RS, BiH: opštine Srebrenica, Bratunac, Vlasenica i Milići. Korisnici projekta su stanovnici 16 mjesnih zajednica u kojima je projekat implementiran, organi lokalne uprave i samouprave u ovim opštinama kao i ukupno stanovništvo navedenih opština.

Tokom projekta razvijeni su kapaciteti akcionih timova (AT) i savjeta mjesnih zajednica (MZ) – ruralnih, multietničkih zajednica, u Bratuncu: MZ Mihaljevići/Krasanpolje, MZ Podčauš, MZ Selišta, MZ Hranča, u Srebrenici: MZ Podravanje, MZ Sase, MZ Gostilj, MZ Potočari – Dugo polje, u Milićima: MZ Nova Kasaba, MZ Podgora, MZ Raševo, MZ Skugrići, u Vlasenici: MZ Donji Zalukovik, MZ Gradina, MZ Piskavice i MZ Cikote shodno ustanovljenim potrebama, poštujući njihovu polnu i etničku pripadnost kroz različite vrste treninga i implementaciju mini grant sredstava. Istovremeno, projekat je  uticao na povećanje odgovornosti i efikasnosti opštinskih organa i uprave.

UŽ “Priroda” iz Bratunca, kroz projektnu komponentu “Pomirenje i razvoj zajednica” je primjenjivalo pristup razvoj uz učešće zajednice (RUZ). Taj pristup je proces u kome se predstavnici različitih grupa u zajednici samoorganizuju da riješe specifične probleme, kroz šta poboljšavaju kvalitet življenja i postižu društvenu harmoničnost u zajednici.

Razvoj uz učešće zajednice omogućuje članovima zajednice da analiziraju svoje potrebe, identifikuju moguća rješenja i resurse kojima raspolažu, da razviju plan aktivnosti i vlastite kapaciteta za provođenje tih aktivnosti.

Kroz taj proces transformišu se pojedinci i zajednice – razvija se osjećaj zajedništva, sposobnost dijaloga i međusobnog uvažavanja, pozitivan stav prema promjenama i spremnost zajedničkog rada.

456 volontera na 206 volonterskih akcija, sa ostvarenih 7.243 volonterskih sati, dalo je doprinos rezultatima 16 provedenih mini projekata:

  •   Rekonstruisano 2.500  m lokalnih puteva
  •   Izgrađeno 500 m  pješačko-biciklističke staze
  •   Izgrađeno 6 autobuskih nadstrešnica
  •   Rekonstruisana je seoska spomen-česma
  •   Uređeno i ograđeno  staro seosko groblje
  •   Rekonstruisan jedan park
  •   Izgrađena dva sportska terena
  •   Izgrađena javna rasvjeta u dužini 1.200 m
  •   Rekonstruisano i opremljeno 6 objekata za rad Savjeta MZ, mladih i žena

Završna Konferencija za sve četiri projektne opštine je održana 17. decembra 2013. u Bratuncu u Skupštinskoj sali.